Learn how your comment data is processed. Alihkan beras yang 1/2 masak tadi ke dalam besen besar dan tuang santan cair yang telah dicampur dengan garam. 3. Cuma dalam acar mentah yang ni tak dimasukkan nanas. Atom nice sharing..nak buat nasi dgang ni kena banyak sabar. Apabila sudah sebati, tutupkan dengan daun pisang Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, telur rebus dan garam secukup rasa. nasi dagang meme sedap. Pada mulanya macam malas juga, sebab dah pernah buat dan ada resipinya dalam entri2 lepas. 2. Saya suka klate punya jugak.. huhuhu..senang cite suke dua2, aah setahu ciktom nasi dagang memang asal terengganu..mana2 versi pun sedap kalau kena dgn tekak kite..hehe, dah lama tak makan nasi dagang. ciktom ni mesti pandai masak nih.. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa. Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Seperti biasa, nasi dagang mau versi Terengganu atau pun Kelantan, lauk gulai ikan tongkol wajib ada selain gulai ayam. Siap dan hidangkan bersama gulai ikan tongkol dan acar timun, *Tips tambahan:- gunakan daun pisang yang dicarik-carik semasa mengukus nasi. Ikan tu kita rebus dulu dengan asam gelugor, garam dan che mat tambah sedikit hirisan halia. Gulai ikan tongkol, che mat tambahkan telur rebus dalamnya. 2 inci halia, 1. Sementara itu satukan bawang merah, halia dan halba dalam mangkuk dan gaul rata. tu lah pantang saya…heheheheh, ramai yang suka nasi dagang rupenye..kl makan mmg cepat mengantuk…hehe, oh baru tahu cik tom orang Terengganu rupanya…, alah ngn nasi dagang.. lebih kurang sama dengan resepi Nasi Dagang Terbang Ady dengan Captain Jay... Assalammualaikum, salam semua. Perbezaan nasi dagang Terengganu ialah ia diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa. Boleh hidangkan.. Timun dicuci dan dikerat, belah dan buang empulurnya. Masukkan bahan2 kisar halus, cili kisar, kayu manis, rempah gulai cap rose, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih. Namun kerana ramai permintan resepi nasi dagang Terengganu, maka kali ini kami akan berkongsi resepi nasi dagang Terengganu pula. 4 cawan beras jati batik Dalam periuk lain, masukkan santan, pastikan santan betul2 pekat. Disebabkan nasi dagang biasanya orang belah2 pantai timur hidangkan sebagai sarapan pagi, maka che mat hidangkan dengan kopi O panas....Ok, jomm kita semak resipi, sapa tau ada yang cuba masak nasi dagang Terenggau untuk raya haji nanti...Resipi seperti berikut.. 1 ekor ikan tongkol hitam (jenis lembut, kurang lebih 1+ kg), 3 camca besar penuh rempah gulai cap rose, 10 - 15 biji cili padi merah, dibelah 2 tapi tak putus, setiap 1. ececeh!! Tuang air rebusan ikan (tapis dahulu) tadi dan tambah air panas jika perlu, kacau rata dan biarkan menggelegak. untung la fariq.. Kata teman2 di FB yang biasa memasak gulai ikan tongkol untuk nasi dagang, selain telur rebus, mereka masukkan udang juga bersama2 ikan tongkol. hehe..samalah dgn ayah ciktom..kalau masak nasi dagang memang selera je makan..siap tambah lagi.. laa..orang tranung jugak ke..same la kite..nasi dagang always the best..hehehe, yup org tganu..ramai rupanya blogger tganu..nanti blh buat gathering..hehee. dengan air sedikit demi sedikit Bahan- bahan Resepi Nasi Dagang Terengganu Yang Sedap (anggaran 10 orang):-Bahan A (untuk nasi) 1 cawan beras pulut 4 cawan beras jati batik *satukan beras di atas, basuh dan rendam selama ½ jam 3 ½ cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa) Sedikit gula dan garam. Cuci dan rendam sekurang2nya 5 jam. Jadi waktu2 malam macam ni, ada masa sedikit, che mat masukkan entri nasi dagang Terengganu. Dunia masakan memang unik. Resipi sedap dan mudah untuk Nasi Dagang Terengganu #phopbylinimohd #batch17. nempak sedap menu Nasi Dagang Terengganu di atas tu.. lama tidak mencubanya. Required fields are marked *. Percaya lah, cara ini akan menghasilkan rasa gulai ikan yang lagi sedap. Biarkan hingga santan cair terserap. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @, bilo la bley rasa mskn ciktom ni erk.. hewhew, cik tom..saya nak makan nasi dagang.. mohon buatkan untuk saya..hehehe. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. apa url blog yg lain ye slain bukit gambang? Emak cik tom punya versi lagi special dan sangat sedap! laaa.. cik tom org ganu gak ker.. satu negeri la kita yer.. huhuhu.. ya betul, nasi dagang tu bkn sembarangan org yg reti buat. *satukan beras di atas, basuh dan rendam selama ½ jam Alihkan nasi ke dalam besen, masukkan campuran bawang, halia dan halba tadi, gaul hingga rata. Kali ini, kiranya macam versi kahwin lah antara 2 negeri kerana saya menghidangkan seperti nasi dagang Kelantan. Nasi Dagang Warisan Tok Cik Pilihan Raja raja TerengganuAssalamualaikum Akhirnya keluar jugak resepi nasi dagang Terengganu turun temurun Kempen Promosi dan Iklan Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Kacau rata dan masak dengan api kecil hingga rempah garing. Masukkan nasi yang sudah masak ke dalam bekas besar dan siramkan Masukkan nasi ke dalam kukus dan kukus lagi 5 minit atau hingga nasi betul2 masak. Bersihkan dan cuci bersih. JOM JANA DUIT SAMPINGAN DARI RUMAH!! 4. ( 3 ½ cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa) Jom baca entri terkini lala …DAFTAR AHLI SOPHIE PARIS. Tapi ni gannu punyakan? Rasa dan jika ok boleh matikan api. masa saya kecik dulu prnah mkn nasi dagang kat kuala trengganu, sy tringat masa tu tahun 1987 bersama kakak T. Farida dan Abahnya T. Ismail kat umah Abang Mat… memang best.. terliur nengok nasi tu, lama dah tak makan nasi dagang ganu ni.. ada masa mai datang ganu pekena nasi dagang ganu.. Nasi Dagang kalah dengan ikan kerana kurang gemar makan ikan. Nasi dagang yang sedap susah nak jumpa…bukan semua yang buat sedap…tapi kalau org terengganu sure buat sedap. hehe.. Ini resepi nasi dagang versi SIL, Kak Long cik tom. Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Nasi dagang siap untuk dihidangkan dengan gulai ikan tongkol dan acar mentah. Toskan hingga beras kering dan masukkan ke dalam kukusan. Nasi Dagang Terengganu Sedap di Pasar Malam Kuala…. 5. Bahan B (bahan hirisan) Beras wangi dan beras pulut digaul rata. Tak lupa juga bawang besar yang dibelah 8 dan dileraikan. Sinopsis Drama Crash Landing On You | Tonton Full Episode, Idea Aktiviti Homeschooling Anak: Suai Padan Penutup dan Botol, Tips Bebas Jerawat 3 Hari Cara Mudah dan Praktikal. hehe… Sejujurnya cik tom tak reti pun masak nasi dagang ni. Notify me of follow-up comments via e-mail. tetiba teringin pula, boleh minta mem masakkan atau beli je yang dah siap..hee, nasi dagang ikan tongkol Tenggelam duk berenang2 kat dalam. penjual yang nak kaut untung..masak ala kadar je asal ada org beli..hehe, salam. Itulah keajaibannya. Terima kasih cik tom…. dan bawah sehingga masak lagi tambah nasi die tu..kena banyak kali kacau klu tgk mak mertua masak. Kukus dengan api besar selama 20 minit. Al maklumlah kita ni orang Johor, yea dak. Ikan che mat guna ikan tongkol jenis isi lembut, katanya yang isi lembut tu tongkol hitam. Kalau di Kelantan, dihidang sekali dengan telur rebus, hirisan timun dan juga sambal kelapa. Masukkan juga cili merah dan cili hijau yang dihiris seperti anak mancis, jangan lupa buang dulu bijinya. 1 cawan beras pulut Seelok2nya jika nak masak pagi, kita rebus ikan tu waktu malam dan biarkan semalaman. Tambah gula, garam dan cuka. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Nasi akan menjadi lebih wangi dan enak dimakan. 6. Kacau perlahan2 untuk mengelakkan ikan hancur. Nasi dagang Terengganu kebiasaannya bewarna putih, kalau nasi dagang Kelantan, mereka guna beras yang kaler coklat tu kan.Cara memasak mungkin agak berbeza, tapi che mat buat ikut cara che mat lah, minta maaf pada pakar2 masakan dari Terengganu jika cara che mat ni salah. hehe…tiba2 je nama si fariq pulak munculnye.. nasi dagang terengganu memang terbaik…..abg paling suka kari ikan tongkol dia….memang berpinggan2 abg long menambah, kalau kat kedai tak la smpai nk menambah….hihihi. Terus masak banyak gantang nasi. Maaflah ikan tongkol @ ikan aya tue tak berapa nampak dalam gambar sebab kuah banyak sangat. Ikan tongkol dipotong pada saiz sederhana tebal. 6 biji bawang merah Akhir sekali masukkan cili padi, kacau perlahan dan masak sekejap. Mudah Baiki Mesin Basuh Tak Sampai RM100. Gaulkan dengan santan yang telah dicampurkan dengan sedikit gula dan garam raya kekdg tempah nasi dagang kat Bt.Rakit dkt dgn Probima Selamat mencuba Resepi Nasi Dagang Terengganu Yang Sedap!! tak berapa ngam dengan nasi dagang. Kukuskan semula nasi tadi berselang-seli dengan bahan hirisan, atas nasi dagang kat bukit besar mmg glamer.. Saya pon peminat nasi dagang ni. Masukkan beras yang sudah di toskan ke dalam alat kukusan dan kukus sehingga masak 7. Akhir sekali, keluarkan nasi tadi dan masukkan semula ke dalam bekas besar. Masukkan sedikit air jika kering dan terus memasak. nasi kerabu ok. hai ciktom, Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… Sebagai rakyat Terengganu, cik tom akan kongsikan resepi nasi dagang Terengganu. ), RESIPI PULUT KUNING DAN KARI AYAM KERISIK.